Vårträning

I söndags kom Ancki med sina underbara goldentjejer Frida och Agnes till oss. De kom med ett strålande vårväder för lite träning. Vi hittade en hage som vi kunde träna både budföring, lydnad, apporteringsövningar samt apportering med skott och utan skott.

Frida var på ett strålande humör och så här glad blev hon över budföringen:-)!Wiktor fick starta och värma upp sig med budföring. Han älskar detta! Sedan var det dags för lite lydnadsträning där Ancki kommenderade oss. Wiktor och jag vid linförigheten. Inte den bästa vi presterat men jag gläds åt övriga moment. Testade en liten idé som jag klurat på och ooooops, där satt läggandet u gång, klockrent! Både ställandet och inkallningen var klart godkända också!Dags för unge herrn Wiktor att vara passiv.Liam vid budföringen. Det här var hans första budföring och även han tyckte att det var jättekul att springa mellan matte Lotta och Ancki.Liam på väg till matte för lite godis och bus med snörbollen.Lite kontaktövningar och att gå fint i koppel, Lotta och Liam.Agnes tur att komma ut för lite träning i lydnadsklass 2. Jag kommenderade Ancki och här kommer hon glatt tillbaka med apportbocken.Wiktor skötte sig utmärkt som passiv åskådare. Han hjälpte skogsvårdarna att avverka slybuskar och var inte berörd av alla "skott" som matte avlossade med apportkastaren.Dags för apportering med skott. Här skickar Ancki Söt-Frida på en dubbelmarkering. Är så härligt att se Frida så "taggad" under hela hennes arbete  vid budföringen, lydnaden och apporteringen. Har tyvärr inga bilder på när Agnes apporterar, kan bara säga att det går fort, fort och klockrent när den tjejen jobbar. Hon är också kanonduktig!


Lillemannen Liam fick också pröva på apportering. Ancki gick igenom en del grunder i apporteringen för både Lotta och mig samt visade en hel del övningar som vi kan börja med. Tusen tack för detta Ancki!
Här kommer Liam med dummien, duktig kille!Efter några härliga timmar ute i solskenet åkte vi hem för att njuta av en Fisksoppa med saffransaioli vid köksbordet.
Jag känner mig så nöjd och glad över denna underbara dag! Hundarna, tom födelsedagsbarnet Fannie, var mycket nöjda och trötta efter att ha fått jobba i solskenet.
Tack tjejer och fyrbenta vänner för denna underbara dag, den lever jag länge på!//Ewa

Liam viltspår, promenad, träning och Fannie 10 år!

Det har försvunnit lite snö i skogarna och vad passar bättre än att lägga ett "baby-spår" till unge herr Liam:-)! Spåret var ca 100m långt och med två vinklar. Liam var så taggad, han spårade i mina fotspår till spårstart och Lotta hann knappt sätta på honom spårselen innan han sprang iväg med nosen nedtryckt i marken. Grabben klarade spåret galant men måste "tygla" farten som var som ett X2000 tåg! Glad och nöjd fick han bära den stora älgklöven tillbaka till huset.Tisdagen bjöd på ett otroligt vackert vårväder. Efter arbetets slut tog jag med mig hundarna för en promenad vid Bråvikens strand. Fannie och Wiktor sprang lösa och fria men Liam hade jag i koppel. Wiktor hade fullt upp med att spåra, springa racer mm under tiden som Fannie njöt och lekte fotomodell.I onsdags var det åter dags för tävlingslydnadsträning med Ingela. Idag var träningen upplagd rent tävlingsmässigt och på helt nya marker eftersom apellplanen var rena rama isbanan. Evelina kommenderade mig genom momenten i programmet. Linförigheten var ingenting att skryta med, en loj och okoncentrerad Wiktor som hellre ville spana in omgivningen än att ha fokus på mig. De övriga momenten är jag nöjd med även om det finns en hel del att peta i. Efter fika och lite firande av Ingelas som har fyllt år skulle vi fokusera och träna på det som gått mindre bra under kommenderingen. Wiktor kan tjuva vid uppsättandet efter läggandet u gång och ställandet u gång och jag fick bra tips av Ingela hur jag skulle arbeta med detta.
Vid genomgången efter avslutad träning meddelade Ingela, med ett stort leende på läpparna, att alla skulle få en hemläxa :-). Vi skall till nästa träningstillfälle skriva ner allt om hur vi tänker och planerar före/under/efter en tävling. Allt från hur vi peppar oss själva och hunden, skall hunden vara med på lottdragningen,  hur går vi in på lydnadsplanen, vad säger vi med ord och kroppsspråk inför momenten, hur gör vi efter genomfördt moment, hur transporterar vi hunden till nästa moment etc. Ingen dålig sådan kan jag avslöja men nyttig och lärorik!

På söndag fyller vår älskade Livsnjuterska Fannie 10 år!!!!!!!!!! Under 10 år har hon givit oss kärlek och tillgivenhet och vi älskar henne villkorslöst. GRATTIS världens sötaste Fannie!


//Ewa

Lydnadsträning, Träningstävling och Lydnadstävling

Förra veckan blev en intensivvecka när det gäller lydnaden för Wiktor och mig. På onsdagen hade vi kurs för Ingela där praktikanten Louise kommenderade och gav oss tips & råd ang. linförigheten. Jag har helt plötsligt glömt bort att belöna fin kontakt vid marcherna, ooooooops;-). Har mest belönat halterna och vändningarna men DET skall det bli ändring på! Jag har haft stora huvudbryn när det gäller avlämningar med Wiktor. Efter jättefina tips av Ingela ser jag ett sakta men säkert framsteg som jag tror på. Wiktor tycker numera om att jag "råkar" tappa saker runt omkring mig och kommer glatt efter mig med dessa:-).
I fredags var det "Träningstävling" hos Ingela. Vi var 19 ekipage som var anmälda från klass 1 till Eliten.
Efter några timmars väntan där vi passade på att grilla hamburgare, titta på de andra ekipagen var det vår tur. Måste först bara få nämna att Lena & Millies fria följ i kl. II var en fröjd för ögat där hårstråna på kroppen stod rakt upp, grattis!

Wiktors resultat:

Platsläggningen:  8. Ingen kommentar där men vad jag minns nosade han och gjorde en lägesändring.
Tandvisning:  10.
Linförighet:  7,5.  Lite släp. Fin språng, släpper helt om, släpper hö. march, fint avslut. 
Läggandet:  0. Ställer sig själv. Föraren bryter.
Inkallning:  7.   Tveksam. Dåligt tempo. SS avslut.
Ställandet:  10.   Fin framföring plus ställande, fint avslut.
Apportering: 0.   Avstår.
Hopp över hinder:  10.   SNYGGT!!!
Helhetsintryck:  10.

Summa: 145p och ett 2:dra-Pris.

Slutsatsen som jag kan dra av träningstävlingen är att jag har en betydligt mera villig hund att arbeta med nu och med en härlig attityd. Att finslipa moment med rätta belöningar känns så roligt och jag har fått en nykick tack vare Ingela och underbara träningskamrater, tack! 

Nedan: Gammal bild på Wiktors hopp.


I lördags gjorde Wiktor och jag årsdebut på SBK, Lydnadstävling klass 1.
Domare: Rolf Nyman.

Resultat:

Platsläggning:   9.   DK vid läggandet.(Stämmer! Wiktor blev "berörd" av två andra hundar och backade in bakom mig för att lägga sig. Är glad och nöjd över att han låg kvar)!
Tandvisning:  10.
Linförighet:  7,5.   SS Släpper position.
Läggande:  0.         
Inkallning:  10.
Ställande:  9.   Avstannar innan kommando.
Apportering:  Avstår.
Hopp ö hinder:  8.   Islag.
Helhetsintryck:  9.

Summa: 149p och ett 2:dra Pris.

En kort summering: Jag vet att jag borde vara nöjd med årsdebuten, han låg på platsläggningen, tack Ingela för den mentala peppingen, och de poängsatta momenten var helt OK med tanke på det isiga underlaget men...........Vad gäller läggandet u gång kommer vi att jobba väldigt mycket på den närmaste tiden. Han ställer sig såååååå fint men det är ju liksom inte det momentet som han skall genomföra:-).

Gammal bild på läggandet u gång.Efter prisutdelningen "kidnappade" Ancki Wiktor! Han åkte hem med Ancki för att få några riktigt mysiga SPA-timmar tillsammans med Ancki, Bosse, Frida och Agnes.
I söndags var han åter på plats! Ancki, ett par vänner och jag ockuperade köket här hemma för att skapa och prata. Underbart och avslappnande att få lite egentid med vänner där allt glöms bort utom själva skapandet där idéerna bara flödar. Härlig avslutning på veckan och en skön uppladdning inför kommande arbetsvecka.//Ewa